Crypto, een nieuwe film over Bitcoin-misdaad, krijgt geen Bitcoin

Het is moeilijk om een goede film te maken over hacken en Bitcoin trading robots. Zoals Lily in haar recensie van CSI treffend aangaf, is echt hacken saai. Niemand wil iemand urenlang naar code zien staren of het instellen van een cryptobot zoals Bitcoin Future. Om er een actiefilm van te maken, moet de regisseur zijn creatieve licentie vrijelijk uitoefenen. John Stalberg Jr., de regisseur van de aankomende bitcoin crime thriller Crypto, lijkt dat te doen.

Door Kurt Russell, Beau Knapp, Alexis Bledel en Luke Hemsworth samen te brengen, geeft de pas uitgebrachte Crypto trailer ons een anti-witwas onderzoeker gestationeerd in een afgelegen stad in de staat New York, die probeert een complex web van cybercriminaliteit te ontrafelen.

Het is niet erg duidelijk uit de trailer wat dit witwasprogramma inhoudt. We weten wel dat het gaat om bitcoin, Kurt Russell in een ruige boerengeest, en zwaar getatoeëerde Russische maffia – de go-to schurken van elke respectabele Amerikaanse actiefilm. We zien ook het karakter van Beau Knapp, een piekerende grote stadsmens in scherp pak, fronsend en somber staren naar verschillende computerschermen, soms woedend typend. Misschien wel het grootste hoogtepunt van de trailer is dat Knapp de computer van de schurken hackt om netjes georganiseerde mappen te ontdekken met het label “Bitcoin payouts”, “Feeding information” en “Kickbacks”. In feite, hoofdredacteur van CyberScoopNews Greg Otto tweeted uit zijn vrolijke reactie op de trailer met een screenshot van die mappen:

Het is dus een actiefilm over cybercriminaliteit met de minder bekende Hemsworth-broer als boeringknecht. Maar kunnen we een nauwkeurig beeld verwachten van de ondergrondse wereld van het digitale witwassen van geld? Ik heb besloten het aan een expert te vragen.

Jules White, een associate professor in computerwetenschappen aan de Vanderbilt University, vond de trailer “een beetje aan de vergezochte kant” in de behandeling van bitcoin. Als de film is zoals de trailer, dan veronderstelt het dat “bitcoin de directe eenheid van valuta is, en dat het niet hoeft te worden vertaald in dollars of fysieke activa,” vertelde White me. “Als je een bank of een ander bedrijf in de VS had dat echt probeerde geld wit te wassen met behulp van bitcoin op een bepaalde manier, dan komt het tevoorschijn omdat ze opeens activa, ofwel Amerikaanse dollars of eigendom, op hun balansen hebben staan die er niet zouden moeten staan. En dat zullen ze moeten uitleggen.”

Recentelijk in Future Tense
Republikeinen willen Twitter om de Chinese communistische partijrekeningen te verbieden. Dat is een gevaarlijk idee.
Wie moet de laatste ventilator halen?
Moet je echt 6 voet wegblijven van anderen als je loopt?
Moe van het zien van je eigen gezicht op Zoom? Verberg het.
In de Crypto trailer zegt een personage dat een bankrekening hackt: “Geen telefoon, geen e-mail, slechts 10 miljoen in cryptocurrencies.” Het is de moeite waard om op te merken dat de bijbehorende afbeelding op het scherm een rekening toont met duidelijk waarneembare dollartekens, niet het bitcoin-symbool. Het komt erop neer dat de bitcoin-handel niet zo werkt. Criminelen wisselen het niet heimelijk om als een op zichzelf staande valuta – het moet worden omgezet in echte dollars. Misschien is dat wat de trailer probeerde te illustreren met zijn verknipte visuals. We hoeven alleen maar de hele film te zien om erachter te komen.

Ik vroeg White of deze film het potentieel had om nieuwe bitcoin chatter te genereren onder het grote publiek, maar hij denkt van niet. “We hebben waarschijnlijk een aantal van de piek bitcoin-blockchain hype bereikt, die wordt weerspiegeld in het symbolische aanbod dat niet meer op dezelfde manier gebeurt, en de bitcoin prijs die niet wordt gemeld in het nieuws,” legde White uit. Het lijkt erop dat Crypto een beetje laat is voor het feest.

In 2018 meldde Coindesk dat meer dan 70 procent van de Amerikanen heeft gehoord van bitcoin. Het is onwaarschijnlijk dat een snelle actiethriller een nieuw publiek zal aanboren dat onbekend is met cryptocurrencies. “Mijn ouders, die in de jaren 80 zijn, vroegen me vorig jaar naar bitcoin en blockchain,” zei White.

Ondanks de tekortkomingen van de aanhangwagen, sloot het Wit het zien van de film op Netflix of AmazoniÔ niet uit, als het ooit het dat ver. Crypto is gepland om in theaters en op verzoek op 12 April worden vrijgegeven.